A fost dezlegat misterul morţii „omului gheţurilor”

Scrie un comentariu

16 iunie 2013 prin Alex

Otzi, supranumit omul gheţurilor, al cărui corp mumificat a fost găsit în urmă cu două decenii în Munţii Alpi, a murit în urma unei lovituri puternice la cap şi nu a unei răni provocate de o săgeată, aşa cum s-a presupus iniţial, informează Medical Daily.

În urma descoperirii corpului mumificat, specialiştii au putut afla detalii uimitoare precum data morţii, genomul, modul în care se îmbrăca sau conţinutul ultimului său prânz. Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut fi siguri de evenimentele care au dus la moartea lui Otzi, petrecută în urmă cu 5.300 de ani.

În urma unor analize detaliate, specialiştii care s-au ocupat timp îndelungat de acest caz au ajuns la concluzia că Otzi suferea de afecţiuni cardiace, dureri ale articulaţiilor şi probleme ale danturii, dar nu acestea au dus la moartea sa.

Cercetătorii şi-au schimbat părerea în urma unei tomografii care a scos în evidenţă o serie de pete negre în zona cefei. Acestea sugerează o lovitură puternică în zona capului, ce a provocat leziuni grave ale creierului, adaugă sursa citată.

Săgeata găsită în umărul mumiei i-a determinat iniţial pe cercetători să presupună că aceasta ar constitui principala cauză a decesului, ipoteza fiind susţinută şi de urmele de mâncare nedigerată găsite în stomac, ceea ce însemna că Otzi ar fi fost luat prin suprindere în momentul atacului, mai precizează Medical Daily.

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: