Facebook provoacă gelozie şi infidelitate

Scrie un comentariu

26 ianuarie 2013 prin Alex

 

Sexologii şi psihologii dezbat tot mai des influenţa pe care reţeaua de socializare Facebook o are asupra relaţiei de cuplu. Până acum au ajuns la concluzia că provoacă gelozie…

Potrivit unui studiu, femeile sunt mai tentate să verifice conturile de Facebook ale iubitului, în timp ce bărbaţii manifestă mai puţin interes. Totodată, într-un cuplu, în general, un singur partener este activ pe Facebook, în timp ce celălalt nu are cont sau nu îl foloseşte decât foarte rar.

Când verifici contul iubitului ai putea da peste profilul fostei, căci 75% dintre utilizatorii reţelei de socializare acceptă propunerile de prietenie ale foştilor parteneri de cuplu.

Mulţi folosesc Facebook pentru networking, ceea ce înseamnă că au în lista de „friends” contacte profesionale, printre care şi colegi de muncă. Nu răsufla însă uşurată.

Potrivit specialiştilor, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor, cei mai probabili parteneri cu care înşelăm sunt colegii de muncă şi foştii parteneri de cuplu.

Pornind de la aceste informaţii şi nu numai, psihologii şi sexologii argumentează de ce provoacă Facebook gelozie şi infidelitate.

De ce provoacă Facebook gelozie în cuplu?

Sexologul Amy Muise susţine că există patru mari motive pentru care gelozia apare în cuplu, ca urmare a activităţilor întreprinse pe Facebook, arată discovery.com.

Primul vinovat este evident, timpul petrecut pe Facebook. Cu cât iubitul tău petrece mai mult timp socializând pe internet, cu atât tinzi să te simţi exclusă, aşa că gelozia îşi poate face apariţia.

Sexologul a ajuns la concluzia că gelozia se naşte şi este alimentată de timpul petrecut pe Facebook chiar dacă din dinamica cuplului nu lipsesc încrederea în partener, stima de sine şi angajamentul faţă de partener.

Al doilea motiv, potrivit lui Muise este uşurinţa cu care poţi relua legătura cu un fost sau fostă iubită, fapt ce generează suspiciuni din partea partenerului.
Sexologul a descoperit în urma unui studiu că 80% dintre utilizatorii de Facebook îşi adaugă în lista de prieteni foşti parteneri de cuplu sau de sex.

Gelozia îşi face apariţia deoarece îţi este foarte uşor să verifici profilul iubitului şi să urmăreşti discuţiile pe care acesta le are cu fostele sale iubiri.

În plus, în viziunea sexologului, Facebook este un loc în care poţi afla mai multe informaţii despre iubitul tău decât ţi-ar mărturisi el. Se pot strecura detalii compromiţătoare, care îţi pot trezi gelozia. Mai mult, poţi urmări activităţile întreprinse de iubitul tău fără să ai nevoie de o parolă.

Femeile sunt mai predispuse să simtă gelozia cauzată de Facebook decât bărbaţii din simplul motiv că doamnele şi domnişoarele petrec mai mult timp socializând şi sunt mai tentate să verifice profilul partenerului.

Nu numai Muise este de părere că Facebook naşte şi alimentează gelozie.

Acest lucru a fost demonstrat şi în urma unui studiu realizat pe 300 subiecţi care au mărturisit că sunt geloşi din cauza reţelei de socializare.

De ce provoacă Facebook infidelitate?

În urma analizării motivelor pentru care Facebook provoacă gelozie, unii specialişti au ajuns la concluzia că, într-adevăr, activităţile reţelei de socializare favorizează tentaţia sau chiar decizia de a-ţi înşela partenerul.

Psihoterapeutul Elisabeth Joy LaMotte consideră că infidelitatea se naşte aproape accidental pe Facebook, deoarece iniţial se produce o socializare inocentă.

Utilizatorii nu pun mare preţ pe fizic, cât pe comunicare şi socializare. Astfel, specialistul consideră că Facebook provoacă o infidelitate mascată, de obicei emoţională, cu şanse să devină o aventură fizică.

De ce este Facebook un teren propice pentru infidelitate?  La Motte afirmă că reţeaua de socializare te pune în contact cu cei cu care nu ai socializa în mod normal, la telefon, eventual.

Facebook are două mari avantaje: îţi oferă siguranţa emoţională de care ai nevoie, fiind vorba de socializare pe internet, dar şi modalităţi inedite şi variate de interacţiune, astfel că se pot creea legături suficient de puternice.

 

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: