Chimia din spatele gustului perfect. Combinatii reusite si explicatia lor

Lasă un comentariu

4 Decembrie 2012 de biancaisabella

Suntem echipati genetic cu niste senzori perfecti care sa detecteze ce e mai bun in mancarea pe care o gustam, dar sunt unele combinatii care ne fac sa exclamam de fiecare data de placere. Iar secretul lor nu e vreun condiment minune, ci alaturarea perfecta a doua ingrediente care sa se completeaze reciproc.

Chimia din spatele gustului perfect. Combinatii reusite si explicatia lor

Oare de ce atunci cand mancam clasicii cartofi prajiti cu bacon nu avem aceeasi impresie placuta ca atunci cand combinam anansul si sunca. Explicatia sta, ca la orice mancare, in combinatia de gusturi: sarat, acid, dulce sau acru. Cum cartofii prajiti si baconul sunt ambele sarate si grase, nu ar avea ce sa ne uimeasca, in schimb acididatea fructelor ne va lasa o senzie placuta in gura.

Revista Bon Appetit a cerut parerea unor experti ai gustului – Joe Peragine, chimist la Brand Aromatics si Paul Breslin cercetator al Centrului de Monell si profesor de nutritie al Universitatii Rutgers – care au disecat cele mai reusite combinatii alimentare.

Ananas si sunca

Le gasesti adesea in topping-urile unei pizza exotice si sunt un exemplu excelent pentru doua ingrediente facute parca sa fie gustate impreuna pentru ca isi completeaza aroma. Motivul pentru care se potrivesc atat de bine este ca sunca, la fel ca si alte tipuri de carnuri, iti lasa in gura un gust gras, neplacut. Aici isi face intrarea ananasul, un fruct in mod natural acid, care taie senzatia de gras si readuce echilibrul in gust.

Zeama de muraturi si whisky

Nu vorbim de un remediu pentru mahmureala, ci de o combinatie care merita bauta in tandem. Zeama de muraturi, condimentata si sarata, va fi un pansament dupa o gura de whisky amar.

Pere si branza cu mucegai

E o combinatie stilata, pe care ai vazut-o de multe ori pe platourile cu gustari. Explicatia sta in aceeasi impreunare de grasimi si acizi de care ai nevoie pentru un gust perfect. In acest caz branza cu mucegai este grasa si sarata, in timp ce perele aduc putina aciditate in combinatie.

Pudra de ardei chili si fructe

Mexicanii nu gresesc cand folosesc acest condiment peste fructe proaspete. Chiar daca nu stiu explicatia stiintifica, se bucura de gustul intens al fructelor in acest fel. Capsaicina din ardeii iuti creste intensitatea mirosului (care are un rol la fel de important ca si papilele gustative atunci cand mancam) si elibereaza acididatea dulce a fructelor.

Capsune si otet balsamic

De obicei, pui otetul peste salatele cu legume, asa ca o astfel de combinatie cu un fruct dulce pare putin ciudata. De fapt, e la fel de interesanta ca si piperul presarat peste capsune proaspete. Otetul balsamic si un praf de piper scot in evidenta dulceata naturala a acestor bunatati de iunie.

Caramel si sare

Zahar si unt topite impreuna. Acesta e caramelul pe care il adoram cu totii. Singura problema e ca uneori pare “lesinator” de dulce. Un praf de sare poate schimba, insa, totul si poate reda echilibrul acestei combinatii dulci scotand in evidenta aromele.

Mere si unt de arahide

In mere nu vei gasi nici sare, nici grasimi. Aici e secretul pentru care se potrivesc atat de bine cu untul de arahide, care le are pe amandoua. Incearca-l pe tarte cu mere si vei vedea diferenta. Cele mai multe dintre combinatiile de mai sus tindem sa le acceptam si chiar sa le incercam.

Exista insa si unele mai putin obisnuite cum ar fi cartofii prajiti si inghetata. Explicatia perfectiunii acestei combinatii este potrivirea perfecta dintre inghetata si amidonul din cartofi. Gandeste-te ca acelasi amidon il ai si intr-un blat de prajitura facut cu faina, care se potriveste cu o cupa de inghetata. De fapt, gustul final pe care il simti este de dulce si crocant, ceea ce nu poate fi atat de rau.

Sursa:FoodStory

Comment...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: