Zece adevaruri despre dragoste si uitare

Scrie un comentariu

14 septembrie 2012 prin biancaisabella

Dragostea apare din senin si dispare subit. De ce dispare – asta n-au descoperit-o nici filosofii, nici literatii. Se stie insa ca, atunci cand dispare dragostea, apare indiferenta, plictiseala, inversunarea si chiar ura.

Iata cateva adevaruri, despre cum apare si dispare dragostea, potrivit unui material publicat pe portalul Frescher.
In creier, dragostea si cocaina sunt vecine

Tomografia creierului pune in evidenta doua zone puternic sensibilizate in momentul satisfactiilor de orice fel.

Ele sunt sub influenta unei substante, numite dopamina, secretata chiar in interiorul creierului, atunci cand simturile percep satisfactii deosebite.

Este ciudat ca, dintre satisfactii, doua sunt responsabile in aceeasi masura de producerea dopaminei: efectul cocainei si dragostea.


Iubirea, cheia supravietuirii

La animalele cu viata indelungata de cuplu, relatiile pot fi clasate in trei stadii: dorinta, pasiunea si afectiunea. Dorinta nu are neaparat o conotatie sexuala.

Numai omul cunoaste cel de al patrulea stadiu, inexistent la animale: dragostea romantica,

Este forma superioara a afectiunii, cu care natura ne-a daruit, pentru ca specia noastra, renuntand la hoinareala si relatiile de ocazie, sa-si satisfaca nevoia de sex pe loc, imediat, fara „vanatoare” de partener(a). Altfel, ori ne-am intoarce de unde am plecat, ori n-am supravietui.


Durata normala a dragostei: 1,5 – 3 ani

Se pare ca aceasta era durata de convietuire la omul primitiv: maximum trei ani, adica atat cat are nevoie femeia sa fie ajutata la punerea pe picioare a noului nascut.

Evoluand, am ajuns sa avem familii stabile. Dar sunt si motive de ingrijorare daca ne gandim ca, in ultimele decenii, mamele care isi cresc singure copiii sunt tot mai multe. Ne intoarcem de unde am plecat?

Dragostea e oarba

Nu, nu este o metafora. Cercetatorul german Andreas B.G. Barthel a observat, tot pe tomografie, ca unele zone ale creierului, active la omul neindragostit, intra in repaus total in perioada cand isi gaseste fericirea in cuplu.

Explicatia este simpla: dragostea consuma intens energia creierului care, ca s-o poata elibera, trimite alte zone la odihna.


De unde vine depresia

Nefericirea in dragoste evolueaza pe doua paliere. In prima etapa, creierul continua sa produca tot mai multa dopamina, intensificand sentimentul dragostei, dar si al geloziei.

Cand resursele dopaminei se epuizeaza, apare depresia. Sistemul nervos nu-si va reveni, decat atunci cand il vom stimula sa produca din nou dopamina. Solutia e tot dragostea.


Dragostea ca dependenta

Daca, in creier, dragostea are coduri similare cu ale cocainei, este normal ca si reactiile sa fie similare: dragostea produce dependenta.

Solutia este aceeasi, ca si in cazul drogurilor: dezamagitul, bantuit de dependenta, trebuie sa rupa tot ce-l leaga de trecut: sa arunce fotografiile, scrisorile, suvenirurile si sa porneasca un nou inceput. Un hobby a salvat multi dependenti de persecutiile lor.


Se poate trata dragostea cu medicamente?

In mod neasteptat, se poate. Ca si la maniaci, in sangele indragostitilor se produc modificari. Li se modifica nivelul serotoninei – un hormon specific, a carui evolutie depinde de aceeasi dopamina, despre care am vorbit.

Criminalitatea si violentele persoanelor dezamagite in dragoste au atins asemenea niveluri in America, incat acolo folosirea medicamentelor este curenta in asemenea cazuri.


Serotonina ucide dragostea

Experimente facute pe cobai arata ca administrarea de serotonina determina animalul sa-si respinga partenerul.

Explicatia sta in aceea ca serotonina reduce nivelurile dopominei, stimulatoarea iubirii. Dragostea si chimia se gasesc uneori pe acelasi palier.

Tot ce este inedit salveaza dragostea

Se stie ca un cuplu aflat in vacanta, intr-o tara straina, in mijlocul unui peisaj nou, este capabil de nebunii. Schimbrea mediului stimuleaza producerea dopaminei.

Unul din primele sfaturi ale psihologilor americani la care se prezinta cuplurile cu probleme este o vacanta, sau macar o cina frumoasa la un restaurant, cel putin o data pe saptamana. Fireste, nu mereu la acelasi restaurant.


Barbatii iubesc privind

Pe barbat il atrage in primul rand imaginea femeii. Femeia iubeste cu memoria. Dragostea la prima vedere este mai frecventa la barbati decat la femei.

In schimb, readucerea in memorie a barbatului care a provocat-o emotiv are efecte mai puternice decat insasi prezenta lui. Sarutul de ieri este uneori mai palpitant decat imbatisarea de azi.

Ca urmare, femeia retine mult mai bine decat barbatul detaliile emotionante si tandre ale primei intalniri.

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: