Cel mai ambitios proiect al omenirii. Fizicienii incearca sa reproduca puterea Soarelui pe Pamant

Scrie un comentariu

4 septembrie 2012 prin Alex

Mai multi cercetatori din Uniunea Europeana, China, India, Japonia, Coreea de Sud, Rusia si SUA participa la un proiect care isi propune sa reproduca puterea Soarelui aici pe Pamant.

Intr-o provincie din sudul Frantei, o echipa de muncitori a sapat in stanca o groapa adanca de 17 metri.

Acesta este primul pas din cadrul celui mai ambitios proiect stiintific din istoria omenirii, acela de crea un Soare aici pe Pamant.

Cand constructia va fi terminata, in groapa se va introduce utilaj inalt de 73 de metri care va incerca sa creeze o energie infinita prin spargerea nucleelor de hidrogen impreuna, la fel cum face si Soarele.

Inca din 1950 fizicenii au dorit sa descopere o cale prin care sa produca energie ieftina si nelimitata prin intermediul fuziunii nucleare, iar numerosi cercetatori din toata lumea au incercat sa creeze energie de fuziune prin diferite metode, insa nu au reusit niciodata acest lucru.

Specialistii au calculat ca pana in anul 2050 cererea de energie la nivel global se va dubla, astfel ca in ultima perioada a fost adusa tot mai des in discutie problema gasirii unei noi surse de energie.

Multi cred ca solutia la aceasta chestiune este fuziunea nucleara, care inseamna unirea a doi izotopi de hidrogen la o temperatura atat de mare incat atomii incarcati pozitiv incep sa fuzioneze.

In urma acestui proces rezulta un atom de heliu si un neutron extrem de energic.

Cand aceasta reactie are loc in miezul Soarelul, balonul urias de gaz exercita o presiune gravitationala care ajuta la unirea nucleelor de hidrogen.

Pentru a obtine acelasi rezultat si aici pe Pamant, cercetatorii trebuie sa construiasca un reactor care sa reziste unor temperaturi de sute de milioane de grade Celsius.

Din moment ce acestia nu au acces la conditiile speciale care exista in miezul Soarelui, fizicienii au creat o camera speciala in forma unei gogosi, numita tokamak, care va avea peretii captusiti cu beriliu, pentru a putea rezista temperaturilor uriase din interiorul ei.

Din cauza faptului ca sunt foarte multe state care participa la acest proiect, iar fiecare are cerintele si problemele sale, primele teste de fuziune vor avea loc incepand cu anul 2028.

Daca totul merge conform planului, fizicienii vor incerca sa obtina 500 de megawati folosind numai 50 de megawati, dupa care, incepand cu 2040, se vor construi primele centrale de fuziune capabile sa stocheze energia necesara producerii electricitatii.

In final, daca proiectul se va dovedi un succes, atunci va incepe o era a energiei ieftine, fapt care va mai scadea nivelul saraciei la nivel mondial, va rezolva anumite conflicte si mediul va fi mai protejat.

Sursa: BBC NEWS

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: