Istanbul, orasul intre doua continente

Scrie un comentariu

2 august 2012 prin biancaisabella

Oras unic in lume, datorita pozitiei sale pe doua continente, Asia si Europa, dar si datorita amalgamului de culturi ce se pot regasi aici, Istanbulul este o destinatie inedita pentru orice turist, cele 2 parti ale sale, asiatica si europeana, sunt despartite prin stramtoarea Bosfor. Desi nu este capitala, Istanbulul este centrul cultural si istoric al Turciei, fiind o metropola imensa cu aproximativ 15 milioane de locuitori.

Cu diferentele intre inghesuiala de case din orasul vechi si bulevardele relaxate, blocurile inalte si moderne construite recent, Istanbul este un oras fascinant, un epicentru cultural ce va pune la incercare cel mai infocat turist.

Cu sute de locuri ce merita vizitate, singura problema este de unde sa incepi pentru a simti macar o particica din ceea ce inseamna acest oras. Poate cel mai celebru loc este Hagia Sofia, un asezamant religios cu o istorie tumultuoasa, si unul din cele mai importante monumente de aici.

Acum ramasa doar muzeu, Hagia Sofia a fost pe rand biserica crestina si moschee islamica, cunoscund de-a lungul istoriei trei etape, trei cladiri construite, pe rand distruse de diferite razboaie. Prima Hagia Sofia a fost din lemn, construita in 325 de Constantin cel Mare, insa arsa in totalitate in 404, pentru ca apoi sa fie reconstruita de Theodosiu cel Mare, din aceasta raminind coloane si decoratiuni. Cladirea si-a primit forma finala in 537, sub imparatul Iustinian 1, fiind primul exemplu de arhitectura bizantina. Cupola imensa se sprijina pe doua semi-cupole mai mici si pe o suita de coloane de jur imprejur, ceea ce construieste o structura imensa extrem de rezistenta. Interiorul a fost decorat cu mozaice aurii si bucati de marmura in diferite culori asezate simetric. Ultima slujba crestina de aici a fost tinuta in 1453, pentru ca apoi Sultanul Mahomed sa o transforme in moschee, acoperind cu picturi mozaicele reprezentind pe Iisus si pe Fecioara Maria (dintre care in prezent o parte au fost scoase la lumina).

La 5 minute de mers pe jos regasim Palatul Sultanului, palatul Topkapi (Topkapi Sarayi), o constructie imensa, formata din mai multe corpuri, ce adaposteste si un parc superb, ce isi datoreaza numele (in traducere, Poarta cu Tunuri) portii aparate pe care iesea sultanul pentru a se plimba cu corabia pe Bosfor. Aici poti vizita imensa bucatarie unde se gatea zilnic pentru aproximativ 10 000 de oameni, camerele haremului, tezaurul de arme (unde se regaseste si sabia lui Stefan cel Mare) sau o mica expozitie de costume din diferite perioade.

Pentru o experienta culturala, viziteaza cateva moschei. Noi iti recomandam sa incepi cu Moscheea Albastra, aflata in vecinatatea Hagiei Sofia. Atentie, intrarea turistilor in timpul slujbei este interzisa, iar in interior va trebui sa te descalti de incaltaminte, si pentru fete sa te acoperi conform legilor islamice.

Istanbul reprezinta si o descoperire din punct de vedere culinar, aici te poti desfata cu numeroase delicatese traditionale turcesti, atat dulciuri (baclava fiind cea mai renumit desert turcesc), dar si feluri de mancare in special pe baza de miel.

Nu putem sa lasam la o parte capitolul cumparaturi. Grand Bazar, aflat langa centrul istoric, este un o atractie ce nu trebuie sa lipseasca. Chiar daca nu vrei sa cumperi nimic special, merita sa iti experimentezi arta negocierii. Comerciantii turci sunt negociatori iscusiti: iti vor oferi tratatii dulci si ceai turcesc pentru a te atrage la ei in magazin, dar se vor preface disperati daca insisiti pe un pret prea mic. Din Grand Bazar poti cumpara in special aur, la preturi foarte negociabile, haine de piele, produse din bumbac, dulciuri (rahat, baclava sau alte produse traditionale), ceai turcesc si suveniruri.

Pentru un shopping mai asemanator cu ceea ce cunosti de acasa, iti recomandam Olivium, un mall imens insa doar cu magazine outlet, aflat intr-un alt cartier al Istanbulului.

Sursa: egirl.ro

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: