Astrologia si efectul forever

Scrie un comentariu

6 iulie 2012 prin biancaisabella

astrologieAstrologia este un act de credinta, dupa cum spunea Mircea Eliade.

Horoscopul generat mai jos este calculat cu precizie de cei mai buni astrologi din Romania. Atentie, este generat automat, cu ajutorul unui script care va afla data si locul nasterii tale. Iata si horoscopul tau:

“Simti nevoia ca alti oameni sa te admire, desi tinzi sa fi critic cu tine insuti. Ai slabiciuni de personalitate insa in general esti capabil sa le compensezi. Ai capacitati considerabile pe care nu le-ai folosit in avantajul tau.
Disciplinat si sigur pe tine, in interiorul tau tinzi sa fi nesigur. Cateodata simti ca ceea ce faci nu e bine sau te intrebi daca ai luat decizia corecta. Esti mandru de tine ca fiind o persoana idependenta si nu accepti parerile altora decat cu o dovada satisfacatoare. Cateodata esti extrovertit, sociabil, iar uneori esti introvertit si rezervat. Unele aspiratii ale tale tind sa fie mai degraba nerealistice.”

Acum sa va spunem adevarul. Horoscopul pe care l-ai citit este fals. Ceea ce ai citit este defapt un profil de personalitate aleatoriu, scris in 1948 pentru un experiment psihologic. Toti care au participat in experiement au primit acelasi text. Singurele lucruri care au fost personalizate au fost zodia, semnul animal chinezesc etc.

Scopul acestui experiment a fost sa studieze horoscopurile false si sa demonstreze cat de usor este sa cream un horoscop convingator, in asa fel incat fiecare sa se regaseasca in el.
Rezultatele au indicat ca majoritatea oamenilor au acceptat un horoscop fals ca fiind adevarat.

Acest lucru bineinteles ca nu demonstreaza ca astrologia este falsa, dar nici contrariul. Arata insa cateva tehnici folosite pentru a crea horoscopuri false.

Efectul Barnum

Asa se numeste un tip de validare subiectiva in cadrul careia o persoana gaseste semnificatii profunde in afirmatii generale, care se pot aplica multor oameni. Acest efect a trezit si interesul psihologilor, iar primul a fost renumitul Forer care a executat un experiment.

Efectul Forer

Efectul Forer este un termen folosit pentru a descrie tendinta oamenilor de a interpreta propozitii generale ca fiind potrivite pentru propria personalitate, chiar daca ele nu sunt. Atunci cand oamenii primesc un text descriind o personalitate aleasa la intamplare si li se spune ca a fost scrisa pentru ei personal, ei vor avea tendinta sa o declare ca fiind adevarata sau chiar foarte precisa.

In mare, persoana in cauza trebuie facuta sa creada ca textul se aplica doar ei. Subiectul trebuie sa creada in autoritatea evaluatorului, iar analiza sa contina aspecte pozitive.

Sursa: descopera

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: