Curiozitati despre Univers

Scrie un comentariu

28 iunie 2012 prin biancaisabella

Universul ascunde multe lucruri care depasesc limita intelegerii umane. Universul reprezinta tot ceea ce exista, fiind alcatuit din materie fizica si energie. Este guvernat de aceleasi legi inca de la inceputul existentei sale si nu a incetat niciodata sa ne uimeasca.

Universul se afla in expansiune de 13,7 miliarde de ani si doar 5% din totalul materiei si a energiei este detectabila in mod direct.

Toate planetele, asteroizii, meteoritii, cometele precum si cantitatile enorme de praf interplanetar orbiteaza in jurul Soarelui. Totul se invarte in jurul Soarelui si acesta contine peste 99% din masa intregului sistem solar.

Soarele isi pierde in permanenta din greutate. Pierde circa 4 milioane de tone in fiecare secunda. Acesta este cantitatea de hidrogen pe care Soarele o transforma in fiecare secunda.

Temperatura Soarelui la nivelul nucleului are aproximativ 14 milioane de grade Celsius, insa la suprafata doar 6000.

Steaua Centauri – lumina sa ajunge pe Pamant in circa 4 ani. Daca am calatori pana la ea cu masina ar dura 45 de milioane de ani, 900 de milioane de ani pe picioare si 100 de mii de ani cu o nava spatiala.

Stelele moarte, numite pulsari, se rotesc in jurul lor foarte rapid si emit unde radio, detectabile si de pe Pamant. Pana acum s-au descoperit nu mai putin de 300.

Toti atomii care alcatuiesc corpul nostru, cu exceptia hidrogenului si heliului, au fost creati in infernul din stele. Acesti atomi sunt eliberati de fiecare data cand o stea moare, imbogatind universul cu elementele necesare vietii.

Exoplaneta XO-3B este aproape de doua ori mai mare decat Jupiter si orbiteaza steaua sa in aproximativ 3,2 zile.

PSR J1748-2446ad este o stea neutronica ce se roteste de 716 ori pe secunda, iar suprafata ei la ecuator atinge aproape 24% din viteza luminii, adica peste 70.000 km pe secunda.

PSR J1748-2446ad se invarte cel mai repede dintre toti pulsarii cunoscuti. A fost descoperit de Jason W. T. Hessels de la Universitatea McGill in anul 2004 si a fost confirmat in 8 ianuarie 2005. Se afla in clusterul de stele numit Terzan 5, aflat aproximativ la 18.000 de ani lumina de Pamant.

In timpul exploziilor de raze gama, o stea poate elibera mai multa energie in cateva secunde decat Soarele in intreaga sa existenta.

Galaxia noastra, Calea Lactee, are cel putin 15 galaxii satelit care orbiteaza in jurul sau.

Noaptea, galaxia Andromeda apare de 5 ori mai mare decat Luna si este cel mai indepartat obiect vizibil cu ochiul liber.

Universul are peste 100 de miliarde de galaxii, fiecare avand alte sute de de miliarde de sisteme solare.

Spre deosebire de celelalte planete din sistemul nostru solar, Venus se roteste in sens invers, de la vest la est. Ca dimensiune, este putin mai mica decat Pamantul, insa este total diferita. Aici, temperaturile ajung pana la 460 C, iar norii provoaca ploi de acid sulfuric. Pe Venus, ziua dureaza mai mult decat anul venusian.

Luna nu are atmosfera, iar apa este aproape inexistenta. Deci nimic nu va putea creste acolo. Insa au fost aduse pe Pamant probe din solul lunar. A fost udat, au fost plantate seminte de plante, iar plantele au crescut.

Planeta Saturn are o densitate atat de mica, incat ar putea pluti chiar si pe apa.

Planeta Pluto e atat de rece incat acolo, gheata e mai tare decat otelul.

Sursa:ScientiaAndromedasWake

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: