Misterul Tunguska

Scrie un comentariu

15 iunie 2012 prin biancaisabella

În dimineaţa zilei de 30 iunie 1908, la ora 07:17, o explozie, cu putere mai mare de o mie de ori decât cea a bombei nucleare de la Hiroshima, a avut loc în pădurile siberiene de lângă râul Podkamennaya Tunguska. De-atunci sunt speculate diverse teorii, care mai de care mai conspiraţioniste, despre misterul producerii catastrofei…

Cercetătorii italieni susţin că au desluşit în sfârşit misterul fenomenului Tunguska, găsind bucăţi dintr-un meteorit care ar fi cauzat puternica explozie, în apropierea lacului Cheko, aflat la 8 km de epicentrul exploziei.

Italienii susţin că Lacul Cheko este un crater de impact, format în urma căderii meteoritului ce ar fi provocat dezastrul în care a fost distrusă o suprafață de 1.600 mp de pădure.

(w540) Asteroidul

„Evenimentul Tunguska” este cel mai probabil legat de explozia unui corp ceresc la o înălţime de 4,6-9,8 km, care ar fi eliberat în atmosferă 10-15 megatone de energie, fiind vizibilă mii de kilometri, până în Regatul Unit.

Până acum însă nu fuseseră găsite fragmente ale acestui corp, iar natura sa de cometă sau asteroid nu a fost stabilită, această lipsă de probe, coroborată cu puterea uriaşă a exploziei, dând naştere teoriilor conspiraţioniste, potrivit cărora evenimentul a fost provocat fie de extratereştri, fie de testarea unor arme de distrugere în masă.

În cadrul unui nou studiu însă, cercetătorii de la Universitatea din Bologna afirmă că au detectat în Lacul Cheko un fragment de piatră, ce ar putea proveni din meteoritul care a cauzat explozia.

Datele seismice şi magnetice indică o anomalie în apropierea centrului lacului, la peste 10 metri adâncime sub fundul acestuia, aceasta sugerând prezenţa unui obiect pietros mare îngropat şi susţinând totodată ipoteza potrivit căreia acest lac este un crater de impact.

Sursa: Stiinta si tehnica

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: