9 Cele mai fascinante fenomene naturale

Scrie un comentariu

20 mai 2012 prin Alex

Natura are o mulţime de minunăţii. Stihiile sale sunt cu adevărat impresionante. Unele fenomene ale naturii, pe cât de spectaculoase pot fi, pe atât de distrugătoare şi inexplicabile.

Ma jos vă prezentăm 10 dintre cele mai fascinante fenomene naturale. Unele dintre ele au găsit o lămurire de la oamenii de ştiinţă, altele rămân o enigmă.
Citiţi şi nu ezitaţi să comentaţi.

1. Aurora Boreală

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit iniţial de Galileo Galilei, cu referire la zeiţa romană a zorilor, Aurora, şi la titanul care reprezenta vânturile, Boreas.
Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat şi pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte şi Venus. Totodată, fenomenul este de origine naturală, deşi poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.

2. Norii Mammatus

Deşi absolut superbi, este foarte adevărat că apariţia lor este de rău augur; norii mammatus prevestesc de cele mai multe ori apariţia unei furtuni sau fenomene meteorologice extreme. Sunt compuşi în principal din particule de gheaţă, se extind pe sute de kilometri în orice direcţie, iar formaţiuni individuale pot rămâne vizibile static timp de 10-15 minute.

3. Mareele roşii

Mareele roşii arată astfel datorită unor alge marine, care înflorite invadează suprafeţe mari de ocean sau de plaje cu o culoare roşie sângerie. Unele din ele pot fi relativ inofensive, dar altele pot fi prevestitoare de toxine mortale ce pot cauza moartea peştilor, a păsărilor şi a mamiferelor marine. În unele cazuri, chiar şi oamenii pot fi afectaţi deşi nici o expunere umana nu e cunoscută a fi fost fatală.

4. Penitentes

Aceşti spini de gheaţă uimitori numiţi penitentes, datorită asemănării lor cu nişte călugări îmbrăcaţi în alb, se găsesc pe gheţarii montani şi variază dramatic în dimensiuni: de la câţiva centimetri până la 5 m înălţime, foarte periculoşi pentru alpinişti.

5. Pietrele mişcătoare din Valea Morţii

Valea Morţii, sau cea mai aridă zonă deşertică din lume, acesta este locul de „plimbare” al unor roci şi blocuri pietroase, cântărind până la trei sferturi de tonă, care se deplasează an de an pe solul crăpat, pe distanţe de zeci până la sute de kilometri. Ani întregi specialiştii în seismică şi geologie au încercat să dezlege enigma pietrelor care traversează deşertul, şi pentru a căror mişcare nu s-a găsit până acum o explicaţie în sfera normalului.
Iniţial s-a crezut că pietrele se mişcă datorită eroziunii masive a solului şi a condiţiilor specifice de clima, mergându-se până la ipoteza ca vântul ar împinge bolovanii pe solul extrem de alunecos datorită vitezei vântului şi a ceţii. În cele din urmă, s-au extrapolat teorii conform cărora zona de dedesubtul deşertului ar fi sau ar fi fost locuită de o populaţie dispăruta de pe Terra. Mistere nedezlegate…

6. Supercelulele

Supercelulele sunt furtuni extraordinar de puternice. Ele sunt de obicei fenomene izolate, ce pot dura ore întregi, şi uneori se pot divide în două, o furtună ducându-se spre stânga şi cealaltă spre dreapta. Supercelulele aduc cu ele cantităţi imense de ploaie şi vânt, şi sunt adesea responsabile pentru tornade, deşi pot acţiona şi fără tornade. Supercelulele sunt aducătoare de grindină de dimensiuni uriaşe, şi sunt frecvente în SUA.

7. Vârtejul de foc

Tornadele de foc sunt fenomene rare în care, în anumite condiţii de vânt şi temperatură, un incendiu devine vertical şi formează o tornadă care se învârteşte prin aer. Incendiile de tufişuri formează mai des acest fel de tornade. Tornadele de foc pot ajunge la dimensiuni impresionante, însă durează doar câteva minute, deşi unele sunt mai rezistente dacă vântul e puternic.

8. Cercurile de gheaţă


Fenomene rare, întâlnite de obicei în ţări cu vreme foarte rece. Oamenii de ştiinţă acceptă teoria potrivit căreia cercurile de gheata se formează când apa îngheaţă mai întâi în centru, nu la mal cum se întâmplă de obicei. Cercurile de gheaţă se formează în dreptul vârtejurilor din râurile care curg încet, au uneori diametre impresionante şi se pot găsi şi grupate.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7JoGXbP0bVg&feature=player_embedded

9. Valuri de Gravitaţie


Când bate vântul la suprafaţa mării, apa este „împinsă” în direcţia vântului. Asta duce la o creştere a densităţii, iar gravitaţia lucrează pentru a întoarce lucrurile la starea lor iniţială, de echilibru. Acţiunea gravitaţiei generează o oscilaţie căreia îi spunem „gravitaţională” pentru că forţa de revenire la starea iniţială este gravitaţia. Din cauza vântului, uneori şi în atmosfera se întâmplă acelaşi lucru. De fapt, chestiile de mai sus sunt, practic, un fel de „valuri” printre nori.

Sursa : Jurnal

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: