Marile Orase ale Lumii – Sao Paulo

Scrie un comentariu

6 mai 2012 prin biancaisabella

 Localizare

Metropola Sao Paulo se afla in partea de sud- est a Braziliei, la doar 75 de km de  apele Oceanului Atlantic. Sao Paulo se afla exact pe Tropicul Capricornului, in partea de sud a Podisului Braziliei intre Serra do Mantiqueira si Serra Paranapicaba la o altitudine de aproximativ 720 m Aceasta imensa asezare Umana se afla la aproximativ 400 km de Rio de Janeiro, si la aproximativ 1000 km de capitala tarii, Brasilia.

 Istorie.

In anul 1554 o expeditie de misionari au gasit locul in care astazi se intinde unul din cele mai mari cuiburi ale omenirii, pe atunci nu era decat o simpla asezare de cateva sute de bastinasi.

In secolul 17 Sao Paolo a devenit baza pentru expeditiile portugheze in interiorul continentului in cautare de aur si sclavi. . Primii locuitori europeni ai acestor meleaguri au fost au fost misionarii si vanatorii de comori care s-au stabilit pe varfurile dealurilor si pe arealele de vale, in special pe valea Anhangabaú. Pana la sfarsitul secolului 19, importanta recoltelor de cafea s-a adugat dezvoltarii rapide a statului Sao Paolo ca centru comercial. La 7 septembrie 1822 a fost proclamata independenta Braziliei de Portugalia aici, in Sao Paulo.

Aspecte generale privind metropola

Cu aproximativ 17 milioane locuitori, Sao Paulo se situeaza pe pozitia a treia in topul oraselor milionare, ale lumii si pe primul loc din America de Sud. Sao Paulo fiind

Comparat adesea cu NewYork-ul..

  Bulevardul Avenida Paulista’s atrage privirile mai ales prin zgarienorii asemanatori cu cei din marile orase nord americane. Orasul cele mai moderen al Braziliei are multe de oferit turistilor din intreaga lume. Cele mai frumoase muzee din America de Sud se gasesc aici, tarmul este brazdat cu o multime de plaje insorite. Iar viata lui de noapte a atras foarte multi turisti.

 Dansul traditional este capoeira, ce este acompaniat de instrumental traditional berimbau Dupa anul 1920 capoeira era practicat numai in underground, astazi el este foarte cunoscut in intreaga lume si este unul dintre cele mai iubite spectacole

Cel mai mare oras din America de sud face ca New York-ul sa arate mic . Autobuzele scot un zgomot insuportabil si un fum negru se asterne peste etajele superioare ale zgarienorilor care prin caldura care o mentin in timpul zilei, transforma orasul intr-un adevarat infern. Dar populatia atohtona numita paulistani (paulistanos), iubesc aceasta metropola.

Sao Paulo se intinde pe o suprafata de aproximativ 7 951 kmp.

O data cu denvenirea acestui centru urban mare producator de cafea, imigrantii a venit de pretutindeni , posibiltatile de munca si de investitii au atras oameni din Brazilia, Portugalia , Spania, Germania, si Japonia. In 1895, 70 000 din cei 130 000 de locuitori erau imigranti. Eforturile acestor oameni au transformat acest oras dintr-un simplu centru misionar intr-un domeniu financiar si cultural foarte prosper. Avenida Paulista era centrul celor mai multe magazine, depozite de cafea , banii s-au scurs de la aceasta activitate la domeniul civic si cultural, astfel arta a inceput sa infloreasaca si in anul 1920, Sao Paulo isi cerea locul printer capitalele culturale ale lumii.

Astazi ca majoritatea metropolelor europene si americane are probleme cu transportul urban a locuitorilor dar si cu spatiile de locuit ce sunt foarte reduse, asta datorita suprapopularii. Insa ,chiar daca smogul iti irita ochii, mai sunt multe de descoiperit in acest oras, acest oras ipoate face ca visurile tale se devina realitate prin, viata de noapte extraordinara si prin restaurantele si muzeele, teatrele si monumentele ce iti bucura privirea si iti ibogateste mintea.

Fiecare cartier pare a fi un testament a diferitelor perioade istorice prin care a trecut orasul.

Bela vista si Bixiga, cartierele italiene, sunt locurile celor mai multe teatre si baruri. In secolul 19 , cele mai multe familii care au facut avere din vanzarea cafelei si-au mutat resedinta in zona centrala a cartierului Avenida Paulista . duupa cel de-al doilea razboi mondial, odata cu boom-ul industrial. Aceste case au lasat locul zgarie-norilor. Cele mai muulte hoteluri gasindu-se pe acest bulevard s-au in apropierea acestuia In timpul dezvoltarii economice din anii 70 . multe din afeceri s-au mutat spre vestul aglomerarii urbane, spre marginea acestiu oras. Aici vom gasi cladirile inalte ale Avenida Brigadeiro Faria Lima si centrul commercial Iguatemi (primul mall brazilian).

Sezonul de varf in ceea ce priveste turismul se desfasoara intre lunile noiembrie si aprilire, cand au loc festivale, evenimente speciale, si atractii sportive. Carnavalul principalul festuival al anului se desfasoara timp de patru zile in luna lui februarie sau martie. Cazarea la hoteluri creste cu aproximativ 20% si o cursa cu taxiul este mai scumpa decat in mod obisnuit.

Transport

Statul São Paulo are o rețea de 32.000 km de drumuri asfaltate, reprezentând 17% din totalul drumurilor de acest tip din Brazilia.Autostrazile din Sao Paulo sunt considerate a fi cele mai bine conservate și cele mai moderne .În São Paulo se află trei aeroporturi de importanță ridicată, două dintre ele servind atât traficul național cât și celui internațional.

Aeroportul International Sao Paulo Guarulhos este cel mai aglomerat aeroport al Braziliei și nodul principal al aviației civile din țară.Aeroportul International Viracopos , în jurul orașului Campinas, se află pe locul doi după intensitatea traficului.

  Aeroportul Congonhas  este cel mai mare aeroport al Braziliei, fiind folosit doar pentru zboruri naționale.Transportul maritim se face prin intermediul porturilor din Santos și Sao Sebastiao .Portul Santos  este astăzi cel mai mare din Brazilia, fapt ceea ce a dus la supraaglomerarea lui. Portul Sao Sebastiao  este mai mic însă reprezintă o alternativă pentru navele comerciale.Transportul feroviar nu este prea utilizat în Brazilia, astfel că țării îi lipsește o rețea bine dezvoltate de căi ferate

Turism si cultura

Leaganul financiar si centrul economic al Americii Latine, Sao Paulo a elaborat o infrastructura adecvata pentru a putea primi pe cei aproximativ 15 milioane turisti.

Orasul este gazda a zeci de mii de evenimente, intalniri conferinte pe parcursul unui an. Vulturii culturii pot sa aleaga din pleiada de muzee de pe cuprinsul metropolei, 70 la numar. Superba colectie a impresionismului si post impresionismuluui o poti admira in cadrul Muzeului de Arta din Sao Paulo; tablouri din evul mediu si pana in secolul 20. Aici gasim piese apartinand marilor artisti : C Rembrandt, Goya, Monet, Gauguin, Renoir si Picasso. Alte doua muzee excelente – Muzeul de Arta Contemporana si Muzeul Artei Moderne, contin cateva din exemplarele cele mai bune ale pictorilor, sculptorilor din secolul trecut. Muzeul de arta contemporana este localizat in campusul Universitatii din Sao Paulo, avand un numar de peste 5000 de colectii, create de catre artisti din intreaga lume si din Brazilia cum ar fi: Modigliani, Picasso, Chagall.

Muzeul National de Arta este localizat intr-o cladire renovata ce dateaza din anul 1905 si are creatii apartinand artistilor secolului 19 dar si ale artistilor brazilieni contemporani. Muzeul Paulista expune obiecte ce povestesc de istoria Braziliei din sec 19 si 20. Muzeul de Arta Sacra detine picturi si obiecte religioase mai ales din secolul 16 cu o colectie de 4000 de exemplereis

Sala Sao Paulo gazduieste concertele Orchestrei Simfonice de stat. Aceasta sala este localizata la statia de tren Julio Prestes’. Teatrul municipal a fost construit in 1911 are o decoratiune de lux cu luster din cristal, tavan pictat .

Ibirapuera este un parc imens unde locuitorii pot sa meraga la o plimbare, sa faca putin sport. Are cateva spatii pentru cultura aici gasim Muzeul de Arta Contemporana si Moderna.

Viata de nopte este una foarte bogata aici existand foarte multe baruri si cluburi in care te poti distra dart e poti relaxa si in unuul din teatrele sau cinematografele metropolei

Vila Magdalena, Itaim Bibi, Vila Olímpia, Bexiga , Jardins sunt cateva exemple de clocaluri in care poti iesi pe timpul noptii.

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: