De la Statia Spatiala Internationala, la aeroportul plutitor Kensai sau Airbus A380. Cele mai scumpe 10 proiecte din lume

Scrie un comentariu

6 mai 2012 prin Alex

De la aeroporuri la orase intregi, de la retele de cai ferate sau autostrazi, pana la avioane sau nave spatiale. Acestea sunt doar cateva dintre cele mai scumpe proiecte din lume, pe care diverse tari le-au dezvoltat. Unele dintre ele au schimbat vietile oamenilor, altele insa au ramas doar pe hartie.

Business Insider a facut un top al celor mai scumpe proiecte din lume, o parte dintre ele fiind finalizate, altele aflandu-se inca in stadiul incipient.

1. Sistemul de autostrazi interstatale din SUA: 459 miliarde de dolari
Proiectul a fost gandit in 1955 din dorinta ca toate statele din componenta SUA sa fi legate intre ele prin autostrazi.
2. Statia Spatiala Internationala: 150 miliarde de dolari
Statia Spatiala orbiteaza in jurul Pamantului si este folosita pentru experimente in domeniul fizicii, biologiei si astronomiei. Astronauti din toata lumea au locuit pe statie in ultimii 11 ani.
3. Orasul economic al Regelui Abdullah: 95 miliarde de dolari
Orasul regelui Abdullah ar trebui sa restabilesca reputatia Arabiei Saudite de centru de afaceri. In total, proiectul include sase orase in care vor locui 4 milioane de oameni. Data finalizarii proiectului este 2020.
4. Trenul de mare viteza din California: 98,5 miliarde de dolari
Este un proiect cate va lega toate orasele din California, de la Sacramento la Los Angeles cu o linie de tren de mare viteza. Constructia va incepe in septembrie in acest an.
5. Dubailand: 76 miliarde de dolari
Dubailand a fost lansat in 2003 si trebuia sa contina un parc de distractii Disney, un IMAX si un mall. Dezvoltatorii proiectului au strans 55 de miliarde de dolari din fonduri private, dar inceperea lucrarilor a fost stopata din cauza crizei financiare.
6. Cartierul International de Business Songdo: 40 miliarde de dolari
Este un cartier de afaceri in Seul, Coreea de Sud, care va contine si o relica a celebrului Central Park din Manhattan. Cartierul va fi finalizat in 2020.
7. Aeroportul International Kensai: 29 milirde de dolari
Aeroportul a fost construit in Golful Osaka din Japonia, pe o insula artificiala, pe care inginerii au construit-o pentru a rezista la cutremure si la uraganele specifice zonei.
8. Aeroportul International din Hong Kong: 27 miliarde de dolari
Principalul aeroport din Hong Kong este unul dintre cele mai aglomerate din lume si are 60.000 de angajati. In 2011, peste 53 de milioane de pasageri au trecut prin aeroport.
9. Linia de cale ferata de mare viteza Beijing–Shanghai: 26,1 miliarde de dolari
Linia leaga doua dintre cele mai mari orase ale Chinei si este cea mai lunga linie de mare viteza construita. Trenurile ajung pana la 321 km/ora, distanta dintre cele doua orase fiind parcursa in 4 ore si 48 de minute.
10. Airbus A380: 23 miliarde de dolari
Aeronava Airbus A380 este cel mai mare avion de pasageri, construit pentru a rivaliza cu compania concurenta, Boeing. A zburat pentru prima data in 2005, iar un avion se vinde cu 300 de milioane de dolari.
Sursa: incont

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: