De ce nu mai au oamenii blană?

Scrie un comentariu

4 Mai 2012 prin biancaisabella

Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow emit noi teorii asupra a două dintre cele mai controversate probleme legate de evoluţia omului: de ce am ales mersul biped şi de ce ne-am pierdut blana?

Anterior, specialiştii susţineau că omul s-a adaptat mersului biped pentru a menţine o temperatură mai scăzută a corpului.

Însă, de curând, un program de simulare pe calculator a demonstrat că, de fapt, mersul biped a făcut ca temperatura corpului să crească. Pentru a a disipa căldura. evitând astfel suprâncălzirea, era mai eficient un corp lipsit de blană.

Cu alte cuvinte, mersul biped a influenţat căderea părului de pe corp.

Cercetările anterioare nu au luat în considerare faptul că temperatura unui biped „blănos” ar creşte atunci când acesta ar începe să alerge şi să ducă o viaţă activă.

În urma studiului, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au aflat că primii oameni nu ar fi putut fi activi decât dimineaţa sau seara, căci altfel, blana nu le-ar fi permis să facă faţă căldurii.

Simularea le-a arătat cercetătorilor că hominidele au devenit active abia după ce şi-au pierdut părul şi au dezvoltat o capacitate de a transpira la un nivel apropiat de cel al omului modern.

Specialiştii spun că noile constatări nu explică, totuşi, şi motivul pentru care omul a devenit biped. E posibil, cred ei, ca hominidele să fi dezvoltat această capacitate pentru a observa mai bine apropierea pericolelor sau pentru a ajunge la fructele din copaci.

Sursa: dailymail

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: