Cele mai bune 15 tipuri de bere din lume. Pariu că n-ai auzit de niciuna?

Scrie un comentariu

4 Mai 2012 prin biancaisabella

În timp ce vânzările de bere scad la nivel mondial, producătorii mici reuşesc să crească în preferinţele clienţilor. Ediţia din acest an a competiţiei „RateBeer Best”, care a inclus 140.000 de tipuri de bere de la peste 12.000 de producători din întreaga lume, a scos la iveală faptul că micii producători de bucură de cel mai mare succes.

Industria este dominată de patru nume mari: InBev, SABMiller, Heineken şi Carlsberg. Aceste companii controlează jumătate din piaţa mondială a berii. Însă, la nivel mondial – inclusiv pe pieţele mari, mature (precum Europa de Vest şi SUA), vânzările de bere scad. Unii producători reuşesc însă să-şi sporească vânzările. Berăriile mici, independente, au înregistrat o creştere de 11% a livrărilor. La nivel mondial, numărul producătorilor de bere a crescut cu 16% în 2011 faţă de 2010.

Ce anume determină aceste schimbări în preferinţe şi, prin urmare, diferenţele de vânzări între producători? De la gust până la preţ, tradiţie şi obişnuinţă, factorii sunt numeroşi şi câteodată greu de explicat. Ediţia din acest an a competiţiei „RateBeer Best” a inclus 140.000 de tipuri de bere de la peste 12.000 de producători din întreaga lume. Potrivit clasamentului rezultat în urma competiţiei, primele 50 de locuri în preferinţele băutorilor de bere au fost ocupate numai de sortimente fabricate de berării mici, independente.

În SUA, aceşti producători au o cotă de piaţă de numai 5%, însă aceasta este în continuă creştere. Tocmai de aceea, marile companii stau practic la coadă pentru a le cumpăra. A fost cazul berăriei Goose Island, preluat recent de InBev.

1. Westvleteren 12
Produsă de: Westvleteren Abdij St. Sixtus
Tip: Quadrupel (brună)
Origine: Westvleteren, Belgia
Mica Abaţie a Sfântului Sixtus atrage anual mii de turişti. Fără îndoială, aceştia vin în primul rând pentru berea produsă de mănăstirea de aici. Trebuie să-ţi faci rezervare doar pentru a putea sta la coadă pentru a cumpăra această bere, pentru că se produce în cantităţi foarte mici. Are aromă de fructe amare.

2. Närke Kaggen Stormaktsporter
Produsă de: Närke Kulturbryggeri
Tip: Bere brună imperială
Origine: Örebro, Suedia
Conţine miere, ţinută în butoaie de stejar timp de două luni şi jumătate.

3. Rare Bourbon County Stout (Retired)
Produsă de: Goose Island Beer Company, acum InBev
Tip: Bere brună imperială
Origine: Chicago, Illinois, SUA
Fiecare sticlă este numerotată. Are arome de cafea, vanilie şi ciocolată.

4. Founders KBS (Kentucky Breakfast Stout)
Produsă de: Founders Brewing
Tip: Bere brună imperială
Origine: Grand Rapids, Michigan, SUA
Produsă pe bază de cafea şi ciocolată, lăsată să fermenteze timp de un an în butoaie de stejar.

5.
Produsă de: Brasserie Rochefort
Tip: Quadrupel (bere brună)
Origine: Rochefort, Belgia
Ingrediente folosite: prune, stafide şi coacăze.

6. Bell’s Hopslam
Produsă de: Bells Brewery
Tip: Bere blondă imerială
Origine: Kalamazoo, Michigan, SUA
Are şase tipuri de hamei. Alte ingrediente: grapefruit şi miere.

7. Russian River’s Pliny the Younger
Produsă de: Russian River Brewing
Tip: Bere blondă imperială
Origine: Santa Rosa, California, SUA
A fost numită după botanistul roman care a descoperit şi studiat hameiul. Are de trei ori mai mult hamei decât o bere obişnuită. Este disponibilă doar două săptămâni pe an, în februarie, pentru că este foarte greu de produs şi depozitat.

8. Passionfruit and Dragonfruit Berliner Weisse
Produsă de: Cigar City Brewing
Tip: Berliner Weisse (blondă)
Origine: Tampa, Florida, SUA
Cu fructe exotice, cei care au încercat-o au numit-o „berea SF”.

9. AleSmith’s Speedway Stout
Produsă de: AleSmith Brewing Company
Tip: Bere brună imperială
Origine: San Diego, California, SUA
Cu 12% alcool, berea este produsă folosind cafea. Are arome de ciocolată amară şi caramel.

10. Deschutes Brewery’s The Abyss
Produsă de: Deschutes Brewery
Tip: Bere brună imperială
Origine: Bend, Oregon, SUA
Acest producător a început să funcţioneze ca pub în 1988, însă s-a reprofilat. În 2010, ocupa locul cinci în rândul celor mai mari producători independenţi din SUA. Berea Abyss este disponibilă doar din decembrie şi până în februarie. Este foarte densă, iar o sticlă cu astfel de bere este complet opacă. Printre ingredientele folosite si numără melasa şi lemnul dulce. O treime din bere este pusă la fermentat în butoaie speciale de stejar (aceleaşi folosite pentru bourbon).

11. Cigar City Hunahpu’s Imperial Stout
Produsă de: Cigar City Brewing
Tip: Bere brună imperială
Origine: Tampa, Florida, SUA
Cu arome de vanilie, ciocolată şi scorţişoară. Producătorul foloseşte ingrediente locale. Poartă numele zeului mayaş Hanahpu, care ar fi dăruit oamenilor nuca de cocos.

12. Bell’s Expedition Stout
Produsă de: Bells Brewery
Tip: Bere brună imperială
Origine: Kalamazoo, Michigan, SUA
Una dintre cele mai vechi beri brune din SUA. Asemenea vinului, devine mai bună cu timpul, fiind îmbuteliată într-o manieră specială. Are arome de ciocolată şi fructe. Foarte amară în primele luni de la fabricare.

13. Three Floyds’ Dark Lord Russian Imperial Stout
Produsă de: Three Floyds Brewing
Tip: Bere brună imperială
Origine: Munster, Indiana, SUA
Este disponibilă doar o singură zi, în aprilie, în Ziua Lordului Întunecat, sărbătorită la berăria americană. Are cafea, vanilie din Mexic şi zahăr din India.

14. Fonteinen’s Armand’4 Oude Geuze Lente
Produsă de: 3 Fonteinen
Tip: Lambic – Geuze (nefiltrată, nepasteurizată)
Origine: Beersel, Belgia
Doar 17.000 de sticle de bere de acest fel sunt fabricate în fiecare an. Cu aromă de struguri, este ţinută în butoaie de stejar cel puţin un an.

15. Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel
Produsă de: Mikkeller
Tip: Bere brună imperială
Origine: Copenhaga, Danemarca
Cel mai scump sortiment de boabe de cafea din lume este folosit pentru a crea această bere.

Comment...

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: