Dragostea este chimie: explicatia stiintifica

Scrie un comentariu

28 aprilie 2012 prin Alex

Dragostea a reprezentat intotdeauna un subiect controversat. Fiecare isi doreste o relatie armonioasa, cu cat mai putine certuri si in care sa existe fidelitate. Multiple studii au aratat ca la baza sentimentelor dintre doi parteneri stau o serie de hormoni, a caror secretie scazuta duce atat la probleme relationale, dar si de sanatate.

Dragostea a reprezentat intotdeauna un subiect controversat. Fiecare isi doreste o relatie armonioasa, cu cat mai putine certuri si in care sa existe fidelitate. Multiple studii au aratat ca la baza sentimentelor dintre doi parteneri stau o serie de hormoni, a caror secretie scazuta duce atatla probleme relationale dar si de sanatate.

Dorinte arzatoare

In creier se gaseste o substanta numita luliberina, ale carei actiuni constau in cresterea secretiei de hormoni sexuali. Astfel, intre parteneri se nasc dorinte arzatoare si dragostea dintre ei devine aproape de nestapanit. Este insa adevarat ca in cazul unei concentratii prea mari de luliberina pasiunea dintre cei doi devine mai mult de natura fizica, scazand romantismul relatiei. Aceste efecte au fost testate pe animalele de laborator, caroroa li s-a injectat acest hormon in creier.

Impreuna pentru totdeauna!

Vasopresina are un efect asupra barbatilor mult dorit de femei, si anume fidelitatea. Adio nopti traite singure sau crize de gelozie! Acelasi efect il are asupra femeilor oxitocina. Acest hormon neurohipofizar are multiple efecte si este responsabil atat de dezvoltarea sentimentelor de dragoste cat si a celor materne, de ingrijire si protejare a copiilor. Tot acest hormon este implicat in aparitia orgasmului si a placerii, ceea ce creste dorinta ulterioara fata de partener si face ca legatura dintre indragostiti sa devina mai puternica. Expertii cred ca eliberarea de oxitocina poate fi o explicatie biologica pentru persoanele care se indragostesc, mai ales dupa ce fac dragoste. Acesti doi hormoni pot lega pe viata cei doi parteneri! Fidelitatea lor devine atat de puternica, incat ea continua chiar si in cazul in care unul din parteneri decedeaza. Acest efect a fost si el testat pe cobai. In cazul oamenilor este valabil, singura care schimba lucrurile fiind ratiunea. Cand aceasta intervine, relatia celor doi poate urma orice drum. Dar stim ca sentimentele inving orice ratiune!

Supranumitii “hormonii fericirii” se secreta in prima jumatate de an a unei relatii. Ma refer aici la endorfine. Atnci cand partenerii se atrag reciproc, eliberarea de endorfine creste. Ele mentin dorinta si pasiunea in cuplu. Din pacate, dupa un timp, secretia acestora scade, scazand si pasiunea intre cei doi, cu instalarea rutinei. Activitatea sexuala are un rol esential in aceste momente. In timpul orgasmului creierul elibereaza endorfine, care se imprastie in tot corpul si nasc acel sentiment de beatitudine. De aici si placerea de a face dragoste.

Atunci cand apar tensiuni in cuplu, certurile devin din ce in ce mai dese, amintirile frumoase sunt uitate si in prim plan apar reprosurile. Partenerii tind sa devina egoisti si orgoliosi. Din nou hormonii sexuali reprezinta o solutie. In primul rand ei ajuta la eliminarea stresului. Indragostitii devin mai putin irascibili si au mai multa rabdare in discutii unul cu celalalt, devin mai intelegatori. Stresul cotidian are multe efecte negative, atat asupra sanatatii cat si asupra comportamentului uman.

Activitatea sexuala are deci mai multe actiuni benefice. Studii britanice au demonstrat ca sexul ajuta la eliberarea mintii, la echilibrarea emotiilor si la relaxare. Ei au facut teste pe un grup de tineri in sesiune. S-a demonstrat ca cei ce faceau dragoste inaintea zilei de examen aveau rezultate mult mai bune decat ceilalti. De asemenea tulburarile de somn sunt combatute, la fel si durerile de cap. Stim cu totii ca atunci cand suntem obositi ori bolnavi vrem sa ne odihnim si suportam mai greu prezenta celor din jur. Aceste lucruri daca se repeta un timp indelungat duc la indepartarea ceor doi parteneri.
Este deja foarte bine cunoscut ca cele mai frumoase impacari sunt cele prin dragoste. Hormonii sexuali eliberati in timpul actului sexual ajuta la imbunatatirea circulatiei organismulu, elimina oboseala, scad tensiunile mintale si ajuta la relaxare. De asemenea elimina depresia, anxietatea, efectul final fiind acela de diminuare a tensiunilor, partenerii devenind calmi, tandri, romantici.

Dragostea intinereste

Mentinerea energiei sexuale detine un rol important in relatia de cuplu. Acest lucru este mai dificil pentru barbati, ei consumand cam o treime din energia lor vitala pentru a produce lichidul spermatic. Acesta contine si hormoni sexuali masculini. In timpul actului sexual o parte din acesti hormoni sunt eliberati in sange si ajung sa circule in intreg organismul. Efectele se reflecta si asupra relatiei de cuplu, crescand atractia si pasiunea pentru partenera. In cazul dragostei cu continenta ( fara ejaculare), in organismul barbatului se acumuleaza o cantitate mult mai mare de hormoni sexuali. Acestia au efect si asupra procesului de senescenta, intarziind imbatranirea. Facand dragoste cu regularitate va mentineti tineretea si frumusetea.

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: