Marile Orase ale Lumii – New York

Scrie un comentariu

27 aprilie 2012 prin biancaisabella

Orașul New York (pronunțat Niu Iorc) (cu numele oficial „The City of New York”, colocvial New York City, prescurtat NYC) este cel mai populat oraș din Statele Unite, zona sa metropolitană fiind una dintre cele mai mari zone urbane din lume.New York este împărțit în cinci zone: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens  și insula Staten Island. Cu peste 19,2 milioane de rezidenți pe o arie de 830km², New York este metropola cu cea mai mare densitate de locuitori din Statele Unite.

The Bronx (pop. 1.373.659) este zona ce se află în cel mai nordic punct al orașului. Este de asemenea și casa echipei de baseball New York Yankees, găzduind și stadionul acestora, Yankee Stadium. Cu excepția unei mici porțiuni din Manhattan, și anume Marble Hill, The Bronx este singura parte a orașului ce se află pe teritoriul continental al Statelor Unite (toate celelalte unități administrative Manhattan, Queens, Brooklyn și Staten Island sunt clădite pe insule) . În The Bronx se poate de asemenea găsi Bronx Zoo, cea mai mare gradina zoo aflată în interiorul unui oraș, din Statele Unite, acesta ocupând o suparfață de 107,2 hectare și având peste 6.000 de animale. The Bronx este de asemenea și locul de naștere al culturii rap și hip-hop.

Manhattan (pop. 1.620.867) este cel mai dens populat dintre cele cinci zone și locul unde se pot întâlni majoritatea zgârie-norilor din New York, precum și Central Park . În nord (în imediata vecinătate a Bronxului) se află cartierul Haarlem. Manhattan este centrul financiar al orașului și găzduiește sediile multor corporații, Natiunile Unite , precum și numeroase universități importante. Manhattan este cea mai veche așezare din New-York și poate fi privit ca fiind nucleul orașului New York. Este amplasat pe o insulă – Manhattan Island.

Brooklyn(sau Kings) (pop. 1.373.659) este cea mai populată zonă administrativă a orașului, și a fost un oraș de sine stătător până în anul 1898. Brooklyn-ul este cunoscut pentru diversitatea sa culturală, etnică și socială, și cartierele sale distinctive. Acestă zonă beneficiază de o plajă ce se extinde pe o suprafață foarte mare, și găzduiește Coney Island , înființat în anii 1870. Este amplasat pe insula Long Island.

  Queens (Pop. 2,270,338)este cea mai mare zona administrativă („borough”) din SUA . Primii coloniști europeni au fost olandezii care au înființat o serie de sate și orașe pe teritoriul actual , astăzi fiind al doilea borough ca mărime din punct de vedere al populație după Brooklyn. Este amplasat pe insula Long Island.

Staten Island (sau Richmond) ( Pop. 481,613) este cea mai recentă și cea mai puțină populată zonă din New York (mai puțin de 100 de ani) și este legată de restul metropolei prin Podul Verrazo-Narrows , ce face legatura cu Brooklyn și prin Feribotul Staten Island  ce face legătură cu Manhattan.

New York City este un oras al superlativelor. Pe langa faptul ca este un centru financiar mondial, insula Manhattan este plina de restaurante de renume mondial, capodopere arhitecturale si institutii de arta venerabile, care fac din New York cel mai mare oras cultural din lume.

Fraza „Daca reusesti in New York, reusesti oriunde in lume” atrage vizitatori din toata lumea, care vin aici in cautarea acelui vis american.

New York City a fost din totdeauna un oras al lumii intregi si al locuitorilor sai multi-culturali si multi-nationali (care vorbesc 80 de limbi diferite), un oras plin de energia care transpare in nenumaratele filme si programe de televiziune.

Cu peste 20.000 de resturante eclectice, 150 muzee de renume mondial si peste 10.000 de magazine, New York City intr-adevar are cate ceva pentru fiecare.

In afara de tumultul urban non-stop, New York City se lauda cu oaza verde care este Parcul Central si Parcul Hudson de pe malul raului. De aici se poate ajunge spre orasele elegante si plajele de pe Long Island.

Epicentrul vietii din New York a fost si ramane insula Manhattan, inconjurata de patru orase-cartier (Bronx, Brooklyn, Queens si Staten Island), fiecare cu propriile caracteristici si atractii.

Locatia orasului New York la confluenta dintre raul Hudson, Long Island si Oceanul Atlantic reflecta importanta orasului ca port si punct de debarcare a milioane de imigranti in SUA.

Prima asezare europeana in Manhattan a fost cea a olandezilor, in anii 1620. Acestia au numit orasul New Amsterdam. In 1664 britanicii au preluat conducerea, redenumindu-l New York. Asezarea a inflorit rapid, extinzandu-se de la sud, spre nord si in interiorul insulei.

Imigratia in masa din secolele XIX si XX au dus la nasterea perimetrelor etnice distincte, insula Manhattan devenind rapid un loc de amestec al tuturor culturilor din lume. Diversitatea culturala a contribuit la statutul de capitala multi-culturala.

Astazi, New York-ul se axeaza pe istoria mai recenta – evenimentele din 11 septembrie 2001. Urmarile atacului terorist soldat cu distrugerea celor mai inalte cladiri din oras (simbol al increderii si al succesului) inca sunt prezente in multe aspecte ale vietii.

Determinarea de a trece peste cel mai teribil atac terorist este vizibila in oras, in planurile memorialului Turnurile World Trade Center, terminarea uriasului Centru Time Warner si revitalizarea cartierelor din imprejurimi.

Acest eveniment a stirbit foarte putin din vitalitatea si farmecul orasului. De fapt, se pare ca lumea intreaga este si mai atrasa de New York, vizitatorii venind aici nu numai pentru magazine, teatre si muzee, dar si din motive noi, mai altruiste.

O vizita in New York este oportuna indiferent de anotimp, desi este mai placut primavara si toamna, cand temperaturile se misca in jurul a 21ºC.

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: