Urangutanii sunt ingineri-constructori remarcabil de pricepuţi (VIDEO)

Scrie un comentariu

24 aprilie 2012 prin biancaisabella

Urangutanii dau dovadă de capacităţi inginereşti avansate atunci când îşi construiesc cuiburile în care dorm noaptea, spun cercetătorii de la Universitatea din Manchester.

Pe baza observaţiilor pe care le-au făcut în pădurile din Sumatra, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că urangutanii selectează cu atenţie ramurile în funcţie de necesităţi. De exemplu, pentru construirea „scheletului” (structura de rezistenţă a cuibului) , ei întotdeauna aleg ramuri groase, iar pe cele subţiri le utilizează pentru a face „saltelele” pe care se aşează. Specialiştii spun că animalele folosesc unelte sofisticate şi dau dovadă de capacităţi inginereşti de construcţie. Alegând ramuri verzi, groase şi flexibile, urangutanii împletesc scheletul cuibului pe care în cele din urmă îl umplu cu ramuri înfrunzite.

Echipa de cercetători condusă de Adam van Casteren a urmărit animalele timp de 1 an; în tot acest timp, au fost analizate cuiburile şi au fost preluate probe pentru a testa flexibilitatea ramurilor. Astfel, s-a observat că un urangutan făcea un cuib în doar 5-6 minute şi că structura fiecărei construcţii depinde de greutatea animalului. Masculii pot cântări până la 80 de kilograme, motiv pentru care structura cuibului trebuie să fie mai rezistentă.

Adam van Casteren consideră că studierea primatelor a oferit o nouă perspectivă legată de modul în care noi ne raportăm la lume, căci în loc ca un urangutan să vadă o simplă ramură, el are capacitatea de a o înţelege şi ca pe o unealtă.

 

 

Sursa: BBC

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: