Marile Orase ale Lumii – Tokyo

Scrie un comentariu

24 aprilie 2012 prin biancaisabella

Tokyo, unul dintre cele mai populare orase de pe pamant, cu aproximativ 12 milioane de locuitori, este astazi cel mai mare centru financiar al lumii, un gigant Megalopolis. Cu cele mai vechi si mai recunoscute Universitati, cu aproximativ 400 de galerii de arta si muzee nationale, cele mai cunoscute fiind Muzeul National, Muzeul National de Arta Moderna, Muzeul de arta populara, precum si numeroase galerii private, fac din Tokyo un adevarat  centrul stiintific si cultural contemporan al Japoniei. Aparut in 1457, un castel feudal in apropierea satului Edo, dezvolta  in secolul XXI cele mai moderne tehnologii ale lumii. Desi a fost distrus de doua ori aproape in totalitate in 1923, din cauza unui mare cutremur, si in 1945 din cauza bombardamentelor din Cel de-al doilea razboi Mondial, in ultimele decenii imaginea orasului s-a schimbat radical imbinand perfect lumea antica, lumea moderna si tehnologiile de ultima ora.

Economie si transporturi

Tokyo are o economie deosebit de mare ce cuprinde: comert, finante, asigurari, productie, transport, etc. Cel mai mare complex industrial din Japonia este Regiunea Industriala Keihin, ce se afla intre Tokyo si Yokohama. In Tokyo, tiparirea si publicarea se afla pe primul loc in cadrul industriilor producatoare, avand un procent de 20%.

Portul din Tokyo s-a extins rapid in ultimii ani, ajungand acum sa fie pe locul 2 in Japonia in privinta valorii comertului (dupa Yokohama)   Prima cale ferata din Tokyo si totodata din Japonia a fost construita in 1872, intre oras si portul din Yokohama. Un sistem de cale ferata cunoscut sub numele de „tren glont” (datorita vitezei si formei locomotivei) a fost inaugurat in 1964.Majoritatea strazilor din Tokyo au valoare istorica si sunt inguste, ceea ce le face nepotrivite pentru automobile.Cel mai mare aeroport din Tokyo este Aeroportul Narita.

Peste 20 milioane de pasageri folosesc acest aeroport in fiecare an.Tokyo reprezinta centrul mass-media si de comunicatii al Japoniei. In 1990 Tokyo a fost orasul cu cele mai multe linii telefonice din lume

Educatie si cultura

Tokyo este cel mai mare centru educational si cultural din Japonia. In Tokyo se afla peste 100 de universitati, unde invata 30% din studenti.

In capitala se afla si Muzeul National (cel mai mare din tara), specializat in arta traditionala japoneza, Muzeul de Stiinta, Muzeul National de Arta Moderna, etc.

Viata culturala din Tokyo cuprinde numeroase festivaluri si sarbatori. Orasul are numeroase teatre unde se joaca atat piese traditionale japoneze cat si piese moderne. Cateva orchestre simfonice multe organizatii muzicale mai mici care interpreteaza atat muzica traditionala Japoneza cat si vestica. O alta atractie majora in Tokyo este parcul de distractii Disneyland.

Atractii turistice

Turnul Tokyo (foto jos) simbolizeaza renasterea Japoniei ca o super putere mondiala si a intrat in cartea recordurilor ca cel mai inalt turn din otel.

Turnul TokyoPalatul Imperial, fiind inconjurat de un parc cu stanci inalte, situat in inima orasului, este un simbol al culturii japoneze. Palatul difera foarte mult de palatele regale europene, prin simplitatate si lipsa luxului. In jurul Palatului sunt deschise publicului gradinile si parcul Kitamonaru, considerat cel mai fumos loc, simbol al Japoniei. Este resedinta imparatului japonez, iar publicul este invitat sa il viziteze de doua ori pe an: de ziua imparatului si in data de 2 ianuarie.

Gradina Imperiala (SHINJUKU GYOEN) (foto jos) imbina foarte frumos influentele vestice si cele estice cu influente ale gradinii franceze, englezesti si cele tipic japoneze, unde poti invata cum se fac ceaiurile specific japoneze.

Shinjuku Gyoen TokyoTokyo Disneyland este locul unde copii se pot bucura de doua parcuri frumoase, fiind permisa cazarea la unul dintre cele sapte hoteluri si complexuri de shopping.

Muntele Fuji, privit de japonezi ca un munte sacru, este atractia principala a Japoniei, situat in partea de sud a insulei Honshu, in nordul peninsulei Izu si la vest de Tokyo, in provincial Yamashita. Cu inaltimea de 3776 m, inconjurat de o zona deluroasa mult mai joasa si prin forma sa conica, muntele Fuji este un munte vulcanic activ, fiind privit ca o reincarnare a unui zeu.

Asakusa, cel mai mare district al orasului, renumit pentru numeroasele magazine, cinematografe, viata si cluburi de noapte, este situat pe malul raului Sumida. Asakusa este zona de shopping ideala pentru amatorii de chilipiruri si suveniruri. Anual, in Asakusa, in luna iulie, are loc Festivalul Florilor, iar in luna decembrie au loc targurile de arta.

Templul Sensoij, centrul istoric al districtului Asakusa, este considerat cel mai vechi templu budist.

Aula Marelui Buddha din Templul Todaiji, ce masoara aproximativ 58 m lungime, 51 m latime si 49 m inaltime, est locul unde se afla statuia lui Buddha, ce este lung de 4,9 m si lat de 3 m.

Cartierul de lux Ginza, situat in centrul Tokyo-ului, adaposteste cele mai mari magazine de lux, cu vitrine artistic decorate, folosindu-se cele mai recente tehnologii, fiind unul dintre cele mai scumpe artere comerciale din lume, ocupând locul 5 in lume.Ginza este considerat muzeul progresului economic din Japonia.

Muzeul Figurilor de Ceara Tokyo Tower are peste 100 de exponate, de la oameni obisnuiti la personalitati istorice si colectia de vedete rock, ce par incredibil de reale, fiind unul dintre cele mai bune muzee ale figurilor de ceara din lume si se ridica la rangul celebrului muzeu Madame Tussaud.

La Muzeul Bonsailor Takagi, fiind primul muzeu dedicat bonsailor, veti putea vedea arborii care pot fi transformati in bonsai, precum: pinul, artarul, laricea, caisul floral etc. Bonsai este o arta si stiinta japoneza de a creste plante si arbori miniaturali cultivati in ghivece.

Muzeul de Arta Idemitsu are exponate lucrarile renumitului colectionar Sazo Idemitsu, fondator al Idemitsu Kosan Co., adunate in peste 70 de ani, precum si lucrari de arta orientala.

Muzeul Mitsuo Aida prezinta circa 80 de lucrari originale ale caligrafului Mitsuo Aida, fiind considerat unul dintre cei mai talentati scriitori japonezi, creatia sa fiind remarcabila datorita cautarii neincetate a perfectiunii.

La Muzeul de Arta Bridgestone puteti admira peste 130 de lucrari, realizate de artisti, precum: Cezanne Renoir, si Picasso, dar si numeroase piese de arta japoneza din perioada Meiji, influentata de curentele occidentale, ce pune accent pe curentul impresionist.

Alte atractii: Muzeul de Arta Japoneza Populara, Akihabara, avand si numele de “Orasul Electric” sau “Denki- Gai”. Este zona cu cele mai avansate produse electrice, Centrul de Cultura Fotografica din Tokio etc.

Oraşul rafinamentului gastronomic

Tărâmul melcilor muraţi şi al ciocolatei cu hrean, a reuşit să devanseze Parisul, Londra şi New York-ul în ceea ce priveşte gastronomia, devenind oraşul extravagantelor delicii culinare.

Acest mult râvnit titlu i-a fost acordat capitalei Japoniei din partea companiei franceze Michelin, cea care editează faimosul ”Ghid Roşu“, un instrument de clasificare a hotelurilor şi restaurantelor, care de peste un secol este „Biblia“ oricărui gurmand care se respectă. Opt restaurante din Tokio, printre care şi două localuri de lux unde se serveşte sushi, au primit trei stele Michelin, în urma unui proces de selecţie care s-a desfăşurat într-o discreţie aproape obsesivă. În total, 150 de restaurante au primit cel puţin o stea Michelin. Pentru a vă da seama de calităţile pe care trebuie să le aibă un local pentru a fi premiat, trebuie să ştiţi că o stea Michelin este acordată unui foarte bun restaurant din categoria sa, două stele sunt acordate pentru o bucătărie excelentă, în timp ce distincţia de trei stele este conferită unui restaurant cu o bucătărie excepţională, care merită un sejur special.
Pe lista cu cele mai bune restaurante din Tokio se numără nu doar locurile unde se serveşte sushi sau tradiţionalul meniu kaiseki, ci şi trei localuri unde maeştrii bucătari japonezi prepară peştii otrăvitori numiţi ”fugu“, o artă pentru care Japonia a devenit cunoscută în întreaga comunitate gastronomică.
Datorită numărului total al restaurantelor premiate, Tokio a devenit, în sfârşit, lider incontestabil, întrecând Parisul şi Londra din acest punct de vedere, fiind proclamat capitala mondială a excelenţei culinare. Cu toate că acest triumf al oraşului a produs o oarecare surpriză în lumea gastronomiei, locuitorii din Tokio sunt obişnuiţi cu bucatele alese. Rafinamentul gastronomic a devenit o obsesie naţională, iar încercarea de a obţine feluri de mâncare perfecte este percepută drept o completare naturală a spiritului naţional de a crea aşa-numitul ”monozukuri“. Calitatea ingredientelor joacă un rol deosebit de important în bucătăria japoneză, de aceea Tokio este renumit pentru cea mai mare şi bine aprovizionată piaţă de peşte, dar şi pentru că aici se procesează carne, fructe şi legume de cea mai bună calitate.

O varietate de restaurante

Întrebarea este de ce a durat atât de mult până ce calităţile oraşului Tokio în materie de gastronomie au fost recunoscute. Întârzierea poate fi explicată şi prin uriaşul efort fizic şi financiar ce trebuie depus pentru a vizita toate restaurantele din capitala niponă, inspectorii mărturisind că au descoperit cu stupoare că nu calitatea produselor le-a dat cea mai mare bătaie de cap, ci numărul localurilor pe care a fost nevoie să le viziteze. La start au fost aliniate 190.000 de localuri vizitate de inspectori europeni şi japonezi. Aceştia au selectat 1.500 de ”pretendente“, iar în decurs de 18 luni au făcut vizite inopinate în fiecare restaurant, ajungându-se la cele 150 de restaurante premiate.
Aproximativ două treimi din restaurantele menţionate pe lista Michelin sunt localuri cu specific japonez, unde se practică toate cele opt stiluri tradiţionale de mâncare. Tempura, un stil de bucătărie de inspiraţie portugheză, apare de câteva ori pe această listă, la fel ca şi bucătăria teppanyaki, preferată de amatori de vită Kobe. Printre restaurantele premiate cu o stea se numără şi localuri unde se serveşte celebrul ţipar prăjit, extrem de populare şi populate, în special vara, în ”sezonul ţiparilor“. În final, ca o curiozitate, trebuie să vă spunem că printre localurile onorate cu distincţii Michelin se numără şi câteva restaurante cu specific european, unde bucătarii japonezi îşi dovedesc măiestria în prepararea celor mai rafinate mâncăruri franţuzeşti.

Comment...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: